Projectbeheersing & Omgevingsmanagement – Dijkversterking
Over het project
De Afsluitdijk is sinds 1932 een belangrijk onderdeel van de Nederlandse waterveiligheid. Met een lengte van 32 kilometer beschermt de dijk grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit de Waddenzee en het IJsselmeer. Na ruim 85 jaar is de dijk toe aan versterking. Het project, uitgevoerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met het bouwteam Levvel (Van Oord, BAM en Rebel), zorgt ervoor dat de dijk voldoet aan de waterveiligheidsnormen van de 21ste eeuw.
Levvel-Blocs
De versterking van de Afsluitdijk bestaat uit meerdere innovatieve maatregelen die de waterveiligheid vergroten. Aan de kant van de Waddenzee wordt de dijk met bijna twee meter verhoogd en versterkt. Deze verhoging wordt bereikt door het gebruik van speciale betonblokken, de zogenaamde Levvel-blocs, die ontworpen zijn om de enorme krachten van de golven tijdens zware stormen te weerstaan. De Levvel-Blocs hebben een aantal unieke eigenschappen. Dankzij de vorm van de blokken wordt er 56% minder CO₂-uitgestoten, wat het project duurzamer maakt. De blokken wegen elk 6.500 kilo en haak je als legoblokken in elkaar, wat zorgt voor een versterking van de dijk die tegen extreme weersomstandigheden bestand is.
Op het deel tussen Kornwerderzand en de Friese kust, waar de druk van het water op de dijk minder groot is, wordt de dijk versterkt met een kleinere variant van de Quattro-Blocks. De dijk is nu ook overslagbestendig: water kan bij zware stormen over de dijk slaan zonder dat de waterveiligheid in gevaar komt. De IJsselmeerzijde van de dijk is bestand tegen een golfoverslag van 10 liter per seconde per meter.
Naast de waterveiligheid, is de verbetering van de verkeersveiligheid op de Afsluitdijk ook een belangrijk onderdeel van dit project. De A7 over de Afsluitdijk vormt een belangrijke verbinding tussen Noord-Holland en Friesland, waar dagelijks zo’n 20.000 voertuigen over rijden, zo is de vluchtstrook verbreed naar de vereiste 3,5 meter door het aanpassen van de middenberm en het plaatsen van een geleiderail.
Het project maakt gebruik van adaptief deltamanagement. Dit betekent dat de dijk nu al voldoet aan de waterveiligheidsnormen voor de komende jaren, tot 2050. Tegelijkertijd is de dijk voorbereid op toekomstige veranderingen. Als het nodig is, kan de dijk in de toekomst makkelijk verder versterkt worden met kleine aanpassingen.
Synergie’s bijdrage
Aan het begin van het project heeft Synergie projectmanagement een Lead Systems Engineer, Systems Engineer, Omgevingsmanager en Werkvoorbereider geleverd. Later heeft Synergie een QA/QC Coördinator, een QC-medewerker en een Lead Systems Engineer geleverd aan dit project.
Bron: deafsluitdijk.nl

Info
Levvel: Van Oord | BAM | Rebel