Omgevingsmanagement bij de vernieuwing van de Wilhelminasluis in opdracht van de Heijmans.

Over het project

Het vernieuwen van de Wilhelminasluis is onderdeel van het programma Vaart in de Zaan, een belangrijke route voor de beroepsvaart tussen het Noordzeekanaal, de Zaanstreek en de Kop van Noord-Holland. Het doel van het project is om de bevaarbaarheid van de Zaan te verbeteren voor de grotere binnenvaartschepen en de groei in transport zo goed mogelijk te faciliteren.

De Wilhelminasluis vormt de belangrijkste kruising van wegen en water in het hart van Zaandam. Er vindt een vernieuwing plaats door een verbreding van de sluis en twee bruggen. Vaarverkeer met een laadvermogen tot 3.000 ton kan via de schutsluis weer tussen de Zaan en Voorzaan op en af varen. De bereikbaarheid over het water verbetert en zorgt voor minder wegtransport.

De Wilhelminasluis en de naastgelegen Beatrixbrug en Wilhelminabrug worden vernieuwd. De Wilhelminasluis wordt vervangen door een schutsluis. De traditionele vorm met small toegang en brede kolk wordt vervangen door een meer efficiënte rechte vorm met een veilig hekwerk rondom. De nieuwe Wilhelminasluis wordt 156 meter bij 14 meter en 4,7 meter diep. Het schutproces verloopt door de moderne rechte vorm efficiënter. Hierdoor wordt de wachttijd voor wegverkeer korter. Naast het vernieuwen van de Wilhelminasluis en de naastgelegen Beatrixbrug en de Wilhelminabrug wordt er ook gewerkt aan het vernieuwen van de Zaanbrug.

Onze rol in het project

Namens Synergie projectmanagement was er een Omgevingsmanager werkzaam op dit project.

Info

Projectnaam:
Omgevingsmanagement Wilhelminasluis
Opdrachtgever:
Provincie Noord-Holland | Gemeente Zaanstad | HHRS Hollands Noorderkwartier | Het Rijk
Opdrachtnemers:

Heijmans

Locatie:
Zaandam
Projectomzet:
€ 25 mio euro
Projectfase:
Afgerond
Oplevering:
mei/juni 2020